PDS Dagboek

Het PDS Dagboek is een digitaal dagboek in de vorm van een app, die mensen met PDS helpt inzichten te krijgen over waarom klachten opspelen. In het dagboek kun je noteren wat je gegeten en gedronken hebt, of je stress hebt ervaren, hoe je hebt geslapen en wat je klachten zijn. Als je dit dagelijks bijhoudt, krijg je vanaf je eerste week inzichten te zien waar tips in staan die helpen om klachten te verminderen.
UX Design
UX Research
Prikkelbare Darm Snydroom app

Inleven (empathize)

Doordat de darmen gevoeliger zijn bij mensen met PDS, kunnen sommige voedingsmiddelen slecht verwerkt worden. Deze voedingsmiddelen zijn voor iedereen met PDS anders, wat het lastig maakt om erachter te komen welke specifiek problematisch zijn voor een persoon. Er zijn wel voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze op de meeste mensen met PDS invloed hebben. Dit betreft koolhydraten die slecht worden opgenomen door de dunne darm (FODMAPs), alcohol, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, pittig eten en kunstmatige zoetstoffen. Recente onderzoeken laten ook zien dat de verbinding tussen de darmen en hersenen bij mensen met PDS verstoord is, waardoor factoren zoals stress en slaap extra veel impact hebben.

Doelgroeponderzoek

Om een beter inzicht te krijgen in de behoeften en ervaringen van de doelgroep, heb ik een enquête verspreid via de website en sociale media van de PDSB. De enquête is ingevuld door 180 mensen, waarvan ik vier mensen uitgebreid heb geïnterviewd . Uit de enquête bleek dat het grootste deel van de doelgroep tussen de 35 en 55 jaar oud is en al langer dan 10 jaar de diagnose PDS heeft. 83% van de deelnemers heeft aangegeven dat ze geprobeerd hebben hun dieet aan te passen en 85% heeft aangegeven dat ze voedingsmiddelen hebben geïdentificeerd die hun klachten verergeren. Meer dan de helft heeft aangegeven dat ze nog extra hulp willen bij het vinden van nog meer triggers.

Expert interview

Ik kreeg veel reacties terug op de enquête dat mensen bezig zijn met voeding. Ik heb daarom contact gezocht met Jenny Brouns. Zij is diëtiste en specialist op het gebied van Maag-, darm- en leverziekten bij het Maastricht UMC+. Uit het gesprek kwam sterk naar voren dat enkel triggers vinden niet de juiste oplossing is om PDS klachten te verminderen. Je moet namelijk beginnen bij een gezond voedingspatroon, waarvoor je de richtlijnen voor gezonde voeding kan gebruiken van de Nederlandse Gezondheidsraad. Pas als deze basis op orde is, kun je beginnen met het vinden van triggers. Veel mensen weten alleen niet dat ze dan ook rekening moeten houden met factoren zoals beweging, stress en slaap, want dat kan ook de klachten beïnvloeden.

Benchmark

Bij de inzichten over het onderzoek naar de doelgroep zei ik dat er geen Nederlandse apps bestaan over PDS, maar als je op IBS zoekt (de Engelse afkorting voor PDS), vind je wel een aantal apps. Ik heb deze apps met elkaar vergeleken en één functie sprong er voor mij het meest uit: het genereren van rapporten. Bij bijna alle apps was het mogelijk om factoren zoals klachten en voeding te noteren. Deze werden dan met elkaar vergeleken in grafieken en daar kon je een rapport van maken. In de rapporten vind je alle voeding en klachten terug die je over een bepaalde tijd hebt genoteerd. Deze functie is voor mijn concept erg handig, omdat het de mogelijkheid biedt om in gesprek te gaan met een diëtist.

Definiëren (define)

Ik heb een programma van eisen opgesteld om de eisen de definiëren.

  1. De gebruikers moeten voeding kunnen noteren
  2. De gebruikers moeten klachten kunnen noteren
  3. De gebruikers moeten hun slaapritme kunnen noteren
  4. De gebruikers moeten stress kunnen noteren
  5. De gebruikers moeten kunnen inzien welke voedingsmiddelen klachten geven
  6. De gebruikers moeten informatie kunnen lezen over PDS zodat zij beter begrijpen waar de klachten vandaan kunnen komen.
  7. De gebruiker moet een persoonlijke ervaring krijgen op basis van zijn of haar behoeften
  8. De gebruiker moet tips kunnen krijgen om stress te verminderen.
  9. De gebruikers moeten informatie kunnen lezen over wat een gezonde basisvoeding inhoudt
  10. De gebruikers moeten makkelijk in contact kunnen komen met een diëtist of de PDSB
  11. De gebruikers moeten kunnen zien in hoeverre de genoteerde voeding overeenkomt met de richtlijnen voor gezonde voeding
  12. Gebruikers moeten inzicht krijgen in de samenhang tussen hun voeding en klachten, zodat ze zich bewust worden van mogelijke verbanden en tips ontvangen om hun voedingspatroon aan te passen

Ideeën genereren (ideate)

Voor het probleem heb ik drie mogelijke oplossingen bedacht:

Triggers ontdekken

Een duidelijke wens van de doelgroep is hulp bij het vinden van triggers door voeding. Hiervoor kun je een digitaal dagboek gebruiken waarin de gebruiker bijhoudt wat hij eet, drinkt en wanneer hij klachten ervaart. Het is ook belangrijk dat de gebruikers stress en slaap kunnen invullen, omdat dit namelijk ook de klachten kan opwekken. Door deze factoren met elkaar te vergelijken, kun je een patroon ontdekken in voeding die klachten veroorzaakt.

Gezonde voeding

Volgens diëtiste Jenny Brouns moet gezonde voeding centraal staan, want daarmee kun je ook klachten verminderen. Ik had daarom ook als oplossing een app in gedachten die de gebruiker inzichten geeft over hoe goed hun eigen voeding vergelijkt met dat van de richtlijnen.

Community

In de enquête had ik ook een vraag gesteld over hoe je (de respondent) omgaat met de uitdagingen van het hebben van PDS. Daarop heeft 63% aangegeven dat ze erover praten met familie en vrienden en 48% zoekt steun bij steungroepen zoals de PDSB. Een community app zou dus ook een oplossing kunnen zijn. Hierbij zouden mensen met PDS met elkaar in contact kunnen komen en tips en informatie delen met elkaar.

Prototype maken (prototype)

De ideeën voor het ontdekken van triggers en de gezonde voeding zijn samen gekomen tot het concept: het PDS Dagboek. Het PDS Dagboek is een digitaal dagboek in de vorm van een app, die mensen met PDS helpt inzichten te krijgen over waarom klachten opspelen. In het dagboek kun je noteren wat je gegeten en gedronken hebt, of je stress hebt ervaren, hoe je hebt geslapen en wat je klachten zijn. Als je dit dagelijks bijhoudt, krijg je vanaf je eerste week inzichten te zien waar tips in staan die helpen om klachten te verminderen. De inzichten hebben twee functies: als eerste helpt het de gebruiker om de gezonde basisvoeding in orde te krijgen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld tips en inzichten krijgt over vezel- en groenteinname. Ten tweede, wanneer de basisvoeding in orde is, helpt de app inzicht geven in wat mogelijk een voeding trigger is. Hierbij wordt er nooit geadviseerd om deze trigger te verwijderen uit het dieet, maar om hulp te zoeken om alternatieven te vinden. Deze inzichten kun je omzetten in een rapport. Hierin staat alle belangrijke informatie die voor een diëtist handig is, zoals je voeding, stress en slaapritme. Daarnaast helpt de app de gebruiker begrijpen wat PDS is en waar klachten vandaan kunnen komen. Dit doet de app door te informeren en tips te geven in een uitgebreide onboarding en informatiepagina’s. Hierdoor kan de gebruiker beter leren omgaan met de ziekte.

Testen (test)

Het prototype heb ik uiteindelijk getest door usability tests uit te voeren bij de doelgroep en door validatie uit te voeren bij de experts die ik heb geïnterviewd.