Het probleem
Doordat de darmen gevoeliger zijn bij mensen met PDS, kunnen sommige voedingsmiddelen slecht verwerkt worden. Deze voedingsmiddelen zijn voor iedereen met PDS anders, wat het lastig maakt om erachter te komen welke specifiek problematisch zijn voor een persoon. Er zijn wel voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze op de meeste mensen met PDS invloed hebben. Dit betreft koolhydraten die slecht worden opgenomen door de dunne darm (FODMAPs), alcohol, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, pittig eten en kunstmatige zoetstoffen . Recente onderzoeken laten ook zien dat de verbinding tussen de darmen en hersenen bij mensen met PDS verstoord is, waardoor factoren zoals stress en slaap extra veel impact hebben.
Het is lastig om te ontdekken welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken, omdat factoren zoals stress en slaap ook klachten kunnen beïnvloeden. Hierdoor is het mogelijk dat mensen verkeerde en misschien wel belangrijke voedingsmiddelen uit hun dieet uitsluiten. Daarom is alleen je dieet aanpassen niet voldoende, je moet je bewust worden van de andere factoren die een rol spelen bij PDS.
Design challenge
“Hoe kan ik mensen met PDS ondersteunen bij het identificeren van triggers die hun symptomen verergeren, en tegelijkertijd hen voorzien van effectieve strategieën om deze triggers te vermijden of te beheren?”
Inzichten
Voor dit project heb ik verschillende onderzoeksmethoden gebruikt:
- Enquete
- Interviews
- Benchmark onderzoek
- Expert interviews
- Persona
In het slotwoord kun je een link vinden naar mijn design rationale waar het volledige onderzoek in staat.
Conclusie onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat voeding, stress en slaap veel invloed hebben op je darmen, wat kan leiden tot klachten. Veel mensen houden zich daarom bezig met het vinden van triggers door voeding, maar dit lukt niet iedereen. Diëtiste Jenny Brouns zegt dat dit kan komen, omdat de basis gezonde voeding, slaap en stress niet worden meegenomen bij het vinden van triggers. Andere PDS gerelateerde apps lossen dit op door de gebruiker de optie te geven om een rapport te genereren waarmee zij naar een diëtist kunnen voor advies.
In mijn concept wil ik al deze factoren combineren, zodat ik de gebruiker inzicht kan geven over waarom klachten opspelen.
Oplossing
Het PDS Dagboek is een digitaal dagboek in de vorm van een app, die mensen met PDS helpt inzichten te krijgen over waarom klachten opspelen. In het dagboek kun je noteren wat je gegeten en gedronken hebt, of je stress hebt ervaren, hoe je hebt geslapen en wat je klachten zijn. Als je dit dagelijks bijhoudt, krijg je vanaf je eerste week inzichten te zien waar tips in staan die helpen om klachten te verminderen.
De inzichten hebben twee functies: als eerste helpt het de gebruiker om de gezonde basisvoeding in orde te krijgen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld tips en inzichten krijgt over vezel- en groenteinname. Ten tweede, wanneer de basisvoeding in orde is, helpt de app inzicht geven in wat mogelijk een voeding trigger is. Hierbij wordt er nooit geadviseerd om deze trigger te verwijderen uit het dieet, maar om hulp te zoeken om alternatieven te vinden. Deze inzichten kun je omzetten in een rapport. Hierin staat alle belangrijke informatie die voor een diëtist handig is, zoals je voeding, stress en slaapritme.
Daarnaast helpt de app de gebruiker begrijpen wat PDS is en waar klachten vandaan kunnen komen. Dit doet de app door te informeren en tips te geven in een uitgebreide onboarding en informatiepagina’s. Hierdoor kan de gebruiker beter leren omgaan met de ziekte.
Slotwoord
Het PDS Dagboek was een groot project wat een half jaar heeft geduurd. Er is daarom te veel informatie om hier te delen, maar als je nog meer wilt weten over dit project kun je de design rationale lezen die ik heb gemaakt. Hierin heb ik al het informatie van het project samengevat in 4000 woorden.